Wat je altijd over osteopathie wilde weten

Osteopathiepraktijk Vlaams-Brabant -   BudingenEric Van Tendeloo - Vraag en antwoordWerkt osteopathie preventief ?

Ja. Om bepaalde klachten te voorkomen is het aan te raden om de 3 à 4 maanden een preventieve controle en indien nodig een behandeling te laten uitvoeren.

Net zoals de wagen heeft ook het lichaam op regelmatige tijdstippen een grondige onderhoudsbeurt nodig. Wacht dus niet tot je “in panne” valt!

Is een osteopaat een kraker ?

Neen. Maar soms is het wel nodig een vastzittende wervel of een geblokkeerd gewricht vrij te maken door middel van een manipulatie. Hierbij hoor je vaak dat knappend of krakend geluid. De osteopaat is opgeleid om dit op een veilige en efficiënte manier uit te voeren.

De osteopaat doet echter meer dan alleen maar kraken.
Naast het pariëtaal systeem (botten, spieren, pezen, gewrichten, wervels,....) worden eveneens het visceraal systeem (de organen met hun bijhorende fasciae, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen) alsook het craniosacraal systeem (de schedel en de wervelkolom met daarin het hersenvocht, de hersenvliezen en het centraal zenuwstelsel) onderzocht en indien nodig behandeld.
Het zijn deze twee laatste systemen die de osteopathie onderscheiden van andere manuele therapieën.

Wat is het verschil tussen osteopathie, chiropraxie, manuele therapie en kinesitherapie ?

Chiropraxie is ontstaan uit de osteopathie en richt zich voornamelijk op het behandelen van de wervelkolom via manipulaties (adjustments). Manuele therapie is een deel van de osteopathie. Manueel therapeuten zoeken enkel naar bewegingsverliezen in het muskulo-skeletaal systeem (botten, gewrichten, pezen en spieren).

Kinesitherapie houdt zich voornamelijk bezig met revalidatie. Kinesitherapie komt van het Grieks kinein = bewegen en therapie en wil zeggen genezen door bewegen. Het richt zich voornamelijk lokaal op de symptomen.

Osteopathie is gericht op het herstellen van de mobiliteit (beweeglijkheid) zelf. Osteopaten zoeken naar de oorzaak van het probleem en behandelen hiervoor de drie grote lichaamssystemen: pariëtaal, visceraal en craniaal.

De osteopathie benadert de patiënt dus op een holistische, globale manier. Indien je meer uitleg wenst over osteopathie of een afspraak wenst te maken, aarzel niet ons te contacteren.

Back to Top