Osteopathie , net belang van een correcte diagnose

Osteopathiepraktijk Vlaams-Brabant -   BudingenEric Van Tendeloo - Anamnese en onderzoekDe belangrijkste fase in de behandeling door osteopathie is de diagnosestelling te Budingen. Het eerste contact in de wachtkamer vormt meteen de start van de behandeling. We observeren de wijze hoe je zat, hoe vlot je recht kwam en hoe je stapt. Eenmaal in de behandelkamer gaat deze observatie verder. Na wat administratie beginnen we onze anamnese.

Werkwijze

Via gerichte vragen zullen we proberen een idee te vormen over het ontstaan, de chronologie en het soort pijn en dit proberen in relatie te brengen met je symptomen. We proberen via onze vragen te zoeken naar de rode draad achter je klachten. Verder zullen we tijdens deze vraagstelling ook aandacht schenken aan je levensstijl, je activiteiten, je algemene gezondheid, of je al behandelingen hebt ondergaan, welke medicatie je neemt, of je geopereerd bent. Indien je in bezit bent van bijkomende onderzoeksresultaten zoals RX, CT-scan, NMR, bloedanalyse is het raadzaam deze mee te brengen. Dit beeldmateriaal kan nuttige informatie verschaffen.

Vervolgens mag je je uitkleden en zullen we je ganse lichaam eerst in zijn geheel en nadien meer specifiek in relatie tot je klachten gaan bekijken.
We gebruiken enkel onze handen om het bewegingsverlies op alle niveaus op te sporen. We doen dit via nauwkeurig uitgevoerde palpaties en testen om zo de zones die verantwoordelijk zijn voor je diverse pijnen en functionele problemen op te sporen. We richten ons qua onderzoek en behandeling op de 4 lichaamssystemen: musculo-skeletaal, visceraal, craniaal en neurovasculair. Dit omdat een storing in het ene onvermijdelijk invloed heeft op het andere. De harmonie tussen deze systemen is van vitaal belang om in evenwicht te kunnen functioneren en te kunnen beschikken over alle mogelijke krachten van autoregulatie.

Na dit grondig onderzoek starten we de behandeling, die in feite gewoon een logisch gevolg zal zijn van onze bevindingen. Tijdens de behandeling gebruikt de osteopaat eveneens alleen zijn handen. Via zachte directe of indirecte manipulatieve technieken, rekkingen, reflexmassages zullen we proberen de gestoorde mobiliteit ter hoogte van de betrokken gewrichten, organen en structuren op te heffen en het lichaam terug naar zijn natuurlijk evenwicht te brengen zodat alles weer in harmonie verloopt.

Contacteer ons

De aanpak tijdens een behandeling kan variëren van heel subtiel tot soms heel stevig maar steeds rekening houdend met de patiënt. Naast de behandeling zelf zullen we proberen je inzicht te geven in het ontstaan van je problemen. Indien nodig zullen we je ook proberen bij te sturen via adviezen betreffende je voedingsgewoonten en levensstijl. Jij hebt immers zelf een belangrijk deel van je gezondheid in eigen handen. Wens je meer informatie over onze behandelingen? Neem dan zeker contact met ons op.

Back to Top